Antreprenor
Mihai Pohonţu

 
 


 

Mihai Pohonţu este Vice President Game Operations la The Walt Disney Company, Inc. Coordonează în prezent reţeaua de servicii de dezvoltare a jocurilor Disney Interactive, a cărei activitate se desfășoară pe trei continente.

 

 Mihai Pohonţu este, din 2012, VP Game Operations la The Walt Disney Company, Inc. General Manager la JAMDAT Mobile, care a fost achiziţionat de Electronic Arts, Mihai a fost, în perioada 2006-2007, General Manager al Electronic Arts Mobile (Romania) SRL.

 

A continuat apoi la Electronic Arts Inc., unde a fost promovat de la Senior Director, Worldwide Quality Assurance, la VP General Manager, Central Development Services, până la VP General Manager, Mosaic.

 
 

Cine a investit încredere în tine și a contat?

Povestește-ne despre mentorul tău.

 

De-a lungul timpului, am avut șansa să lucrez cu oameni extraordinari, care m-au inspirat nu numai prin geniul lor, dar și prin faptul că au făcut o investiţie intelectuală și emoţională în mine.

Rolul lor formativ a trecut de limitele încadrării profesionale, creând o experienţă la nivelul valorilor, al filozofiei personale de viaţă.

Ei mi-au oferit lentila magică pe care o folosesc până astăzi pentru a desluși aspectele imponderabile ale realităţii, fie că este vorba de psihologia oamenilor, fie că sunt principiile pe care pot construi entităţi sociale sustenabile și curentele ascunse care sugerează forma viitorului.

 

Primul și cel mai important mentor pe care l-am avut a fost tatăl meu, Eugen Pohonţu, fizician de profesie, cu o uriașă bibliotecă în palmares, cu o poftă nesăbuită de viaţă și cu simţ liric – un amalgam de sublim și de contradicţii ce se pretează perfect creaţiei lirice, filozofiei și poeziei.

De la tatăl meu am învăţat să gândesc abstract, am învăţat valoarea unui text adânc, a educaţiei.

Mai mult, de la el am învăţat valoarea integrităţii, a respectului de sine și civitas. El mi-a inspirat nevoia de a fi mai bun, de a lupta până la capăt și de a ţinti tot mai departe.

 

Al doilea mentor pe care l-am avut a fost Scott Lahman, un businessman desăvârșit, executiv la Activision, unul dintre cei mai mari publisheri de jocuri din lume, apoi co-fondator al JAMDAT Mobile, un start-up care a fost cumpărat pentru 500 de milioane de dolari de Electronic Arts. Scott este cel care mi-a dat prima șansă de a mă realiza în business (creând studioul din România) și cel care mi-a arătat pârghiile pe care le pot folosi pentru a construi echipe durabile și performante. El m-a învăţat cum să-mi gestionez timpul astfel încat să pot conduce echipe de sute de oameni și m-a învăţat să fiu un bun manager.

 

Al treilea mentor pe care l-am avut a fost John Pleasants, un alt businessman de excepţie, executiv la Electronic Arts și The Walt Disney Company, antreprenor realizat în Silicon Valley. De la John am învăţat cum să fii un lider vizionar și în același timp să rămâi onest faţă de tine, să ai curajul să te implici total în ceea ce faci, să iubești oamenii alături de care lucrezi și să faci totul pentru a asigura succesul lor. El m-a învăţat să ies din tipare, să-mi urmez nu numai intelectul, ci și inima.

 

 
 

În cine investești tu încredere în 2014?

De ce ne-ai propune să-i urmărim și noi activitatea?

 

Părerea mea este că a investi încredere în cineva este precondiţia unei relaţii umane normale.

Eu am încredere în familie, în prieteni, în oamenii extraordinari cu care lucrez în fiecare zi, dar și în cei ce visează, în cei ce creează, în cei care văd universul ca un loc de joacă.

 

Datorită acestui lucru, sunt mulţi pe care i-aș putea nominaliza, dar o persoană cu adevărat specială este Dragoș Hâncu, un antreprenor din România care construiește un studio de jocuri de la zero și care are planuri mari pentru anii următori.

 

Studioul respectiv, numit Amber, are deja 30 de angajaţi – programatori, artiști, designeri – la mai puţin de un an de la înfiinţare, Dragoș are în plan să facă jocuri mobile artistice și inovatoare pentru o audienţă sofisticată. Sunt convins că veţi auzi lucruri foarte interesante despre Amber în următorii ani.

 
 

Care este colegul de generaţie despre care ne-ai povesti cu admiraţie?

De ce?

 

Am un respect imens pentru formidabilul regizor român Cristian Mungiu, reprezentantul de vârf al “noului val” cineatic din România.

Performanţa lui este extraordinară având în vedere condiţiile în care și-a creat filmele, bugetele subdimensionate, absenţa unei industrii veritabile.

El este un tip inteligent, decent, modest – calităţi care întotdeauna trebuie apreciate, dar mai ales la un om de excepţie. F

 

Filmele lui sunt văzute și apreciate global, o performanţă la care trebuie să aspire fiecare artist român și o necesitate pentru evoluţia culturii noastre. Pentru a fi relevanţi în acest secol, trebuie să ne impunem internaţional. Acesta este de fapt și viitorul meu proiect – aș dori să creez premisele unui succes cultural pentru România prin tehnologie.

 
 

Mihai Pohonțu în Ziarul Financiar

 

După opt ani "americani", Mihai Pohonțu s-a întors în România, în 2005. Avea atunci 26 de ani și un plan de afaceri îndrăzneț - filiala locală a unei companii de renume internațional, EA Games.

Citeste articolul

 
 

Industria IT abordează exporturile

 

Tânărul de 26 de ani Mihai Pohonțu reușea să convingă top managementul companiei americane la care lucra, Jamdat Mobile, unul dintre principalii producători și distribuitori mondiali de aplicații pentru telefoane mobile, să deschidă o filială de producție în România.

Citeste articolul

 
 

Românii îl reinventează pe Harry Potter

 

”Noi am inventat această tehnologie, denumită „dynamic lighting”„, a spus Mihai Pohonțu, general manager Electronic Arts Mobile, divizie autohtonă a Electronic Arts Inc, cel mai mare producător de jocuri video din lume.

Citeste articolul

 
 
 
 
Book of success-Mihai Pohonţu
Book of Success
Who to watch
Regulament